İhram, hac ve umre sırasında uygulanan özel bir (hâl) durumdur. Her kişi hac ve umre ibadetlerini yapmadan önce bu özel duruma girmelidir. İhram, erkek hacılar için zorunlu olan özel beyaz kaftan anlamına da gelir.
İhram hali, insanın içten ve dıştan yalnız Allah’a yöneldiği, her türlü kibirden vazgeçtiği ve tek bir amacının olduğu bir özel hâldir. Allah’ın rızası temeldir. Bütün vücudun yıkanması (gusül) sünnettir. Daha sonra iki rekât namaz kılınır. Nihayet umreye niyet edilerek ihrama girilir.
Bugün hacıların çoğu Cidde’ye uçakla geldiğinden, uçağa binmeden önce ihram giyilmesi adettendir. Hac veya umre için niyet, daha sonra mikat yerini geçerken uçakta yapılır. İhram elbisesinin giyilmesi mikat sınırı aşılmadan önce yapılmalıdır. Mikat sınırları, Mekke çevresindeki coğrafi noktalardır. Bu, Türkiye’den ayrılmadan önce veya molamız sırasında kendinizi bu duruma sokmanız ve ihram elbisesini giymeniz gerektiği anlamına gelir.
Erkek hacının cübbesi iki basit pamuklu bezden oluşur. Bu bezler dikişsiz olmalıdır. Beline bir adet bez sarılır, istenildiğinde özel (hacı) kemer ile sabitlenebilir. İkinci bez omuzların üzerine yerleştirilir. Erkekler basit sandaletler giyebilir ve başlarını örtmemelidir. Kadınlar günlük vücutlarını örten giysiler ve ayakkabılar giyebilirler. Kadınların yüzlerini örtmeleri yasaktır. Niyet ifade edilir edilmez, bazı yapılması ve yapılmaması gerekenler uygulanır.
İhram’da aşağıdaki hareketler yasaktır :
• Avlanma ve öldürme,
• Böcekleri ve diğer hayvanları öldürme,
• Cinsel münasebet ve fiziksel yakınlık,
• Kavga ve küfür,
• Evlilik,
• Saç tarama ve kesme,
• Tırnak kesme,
• Vücut ve giysilerde koku kullanımı
Umre yapmaya niyet ifade edilir edilmez ihrama girer.
İhrama girdikten sonra, kişi yüksek sesle telbiye okumaya başlar. Erkek kardeşler bunları yüksek sesle, kız kardeşler ise sessizce telbiye okurlar. Bu şu şekildedir:
“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ şerîke lek.”
“Buyur (emret) Allah’ım! Emrine amadeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrine amadeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”
Telbiye yolculukta sürekli tekrarlanır; özellikle farz namazlardan sonra, gün doğumunda, grupların bir araya geldiği zaman ve diğer uygun durumlarda. Mekke’ye girildiğinde tavaf başlamadan önce telbiyeye ara verilir.
Umre’de İhramdan Ne Zaman Çıkılır?
İhram hali Umrecinin Veda tavafıyla sona ermektedir.